Retro Zsiguli

Az Autó2 és a Retro Mobil szerkesztőségének szobáiban, az egykori Budapesti Tejipari Vállalat igazgatóságán született 1954-ben a Túró Rudi, a ma talán legkedveltebb, pöttyösnek becézett édesség. A Hungarikumnak az autókhoz is köze van

Zsiguli

Az 1986-os Ladát az EastBlock tuning-műhelye bújtatta retrobőrbe

A „pöttyös”, a Túró Rudi nem mai csemege, története 1954-re nyúlik vissza. Három szakember kéthetes tanulmányútra utazott a Szovjetunióba a szocialista tejipar tanulmányozására. Ők kóstoltak meg először olyasmit, ami a mai Túró Rudi ősének tekinthető. A túró-vaj-zsír keverékből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, kerek formájú édességet, túró mignon-nak keresztelték el ideiglenesen, de itthon új nevet kapott, nem is akárhol.

Zsiguli

A kipufogó természetesen Koppány, a hátsó ablakból a korhű Videoton hangszóró és a bólogató kutya sem hiányzik

Pontosan ott történet mindez, ahol ma a szerkesztőségünk is dolgozik, ezért az Autó2 különösen szívén viseli a „pöttyös” sorsát. A VII. kerületi Rottenbiller utca 31. alatti épület szobáiban volt a Budapesti Tejipari Vállalat vezérigazgatójának és az erzsébetvárosi tejüzem vezetőinek irodája és ahol ma a tesztautóink parkolnak ott egykor a tejszállító autókat tankolták a földszinti üzemből. A ma is meglevő, a szerkesztőség tagjaitól erősen idegen, párnázott ajtók környékén irigylésre méltó mennyiségű Túró Rudi fogyhatott tesztelés céljából.

Zsiguli

A csomagtérajtó babája a korabeli erotikus kártyákat idézi, szoknyája piros pöttyös

Két éve a zseniális Minik modern változatából 32 vette fel Rudi pöttyös ruháját, idén pedig egy retro autó, egy 1986-os 1200-es Zsiguli állt szolgálatba a hír verésére. A megviselt gépet az EastBlock tuning műhelyben hozták formába, a fényezés a hatvanas évek erotikus kártyáinak főszereplőivel igyekszik a korhű nyomokat tágítani. Van benne bólogató kutya, baromi nagy Videoton hangfal és a pillangó ablakokon igazi a Koppány zár, a visszadurrogó kipufogó is a Koppány művekből származik.

A mini flotta

A Túró Rudi története