Peugeot 305 Rallye V6

Kevés olyan versenyautó létezik, amelyik úgy fejezte be pályafutását, hogy egyetlen „ziccere” sem lehetett éles körülmények között. Mutatunk egyet.

A B-csoport bevezetésével a csapatfőnök Gerald Allegret ötlete alapján született meg a 80-as évek elején az 504 Coupe hajtásláncával szerelt 305-ös, alaposan átalakítva. A 2,7-ről 2,5 l-esre csökkentett hengerűrtartalmú V6-ost – ameddig csak lehetett – hátratolták a gépházban és a hátsó kerekeket hajtották vele, a sárvédőket pedig a szélesebb nyomtávok miatt látványosan kiszélesítették. A fékeket a 604-es limuzintól kölcsönözték, a lehető legtöbb karosszériaelemet üvegszálas műanyagból és alumíniumból készítették.

Jól mutat a kiszélesített karosszéria, ha a típus utcára kerül, mostanra értékes gyűjtői darabok lennének a V6-os 305-ösök. Egyetlen futamon sem állt rajthoz a 305 V6 Rallye, sosem tudjuk meg, mire lett volna képes

A Heuliez már rábólintott, hogy legyártja a homologizációhoz szükséges 200 utcai példányt, mikor is Allegret betegsége miatt távozott, a garasoskodó új főnök viszont nem lelkesedett a projektért. A végső döfést azonban Jean Todt, a Peugeot Talbot Sport első embere szúrta a 305 V6 Rallye szívébe, leállítva a fejlesztést a méregzsák 205-ös sikere érdekében – neki lett igaza.