Eric Fernihough emlékére

Az első Gyóni Beton emléknapot 2009. október 10-én tartották, a 75 évvel korábban megrendezett motoros gyorsasági verseny előtt tisztelegve.

A  Dabas honlapján található írás remekül bemutatja, hogy mi is történt az egykori kultikus helyszínen, és mi lett a pálya sorsa a következő években:

“Az 5 kilométeres rekordpálya a Budapest-Belgrád nemzetközi főútvonal részeként létesült. A kivételes adottságú, nyílegyenes gyóni betonon kiváló eredmények születtek, sorra dőltek meg a hazai és a nemzetközi gyorsasági rekordok, a külföldi versenyzők Európa-szerte elvitték a gyóni pálya jó hírét. Az első hivatalos versenyre 1934. október 28-án vasárnap került sor. A megnyitóra a Nyugati pályaudvarról két különvonatot indítottak és autókból is több száz rajzott ki a fővárosból, összesen mintegy 5000 néző érkezett Gyónra. Ettől kezdve a kisfalu csendjét a versenyek, a tréningező külföldi versenyzők, a lóerők zaja váltotta fel, melyet még a Göbölyjárásban is jól hallhattak a földjeiken szorgoskodó gyóniak. A magyar és külföldi élversenyzők döntő többsége is visszatérő résztvevője volt a gyóni versenyeknek. A gyóni rekordpálya rövid időn belül az ország büszkeségévé vált és évekig az is maradt. ”

Eric Fernihough, a tragikus sorsú angol versenyző JAP erőforrásos Brough Superior motorkerékpárján

 

A Fóti Motorbarátok Köre és Dabas város önkormányzata a helyi motorosokkal együtt egy megemlékezést is tart a különleges helyszínen, a gyóni versenyen szerencsétlenül járt versenyző, Eric Fernihough emlékére. A sikeres sportember az 1936-os rekordnapon járt itt először, de rendszeres visszajáróként egyéni keretek között küzdött JAP erőforrásos Brough Superior  motorjával a világcsúcsokért. 1938. április 23-a azonban balszerencsét hozott a sok magyarbarátot szerző nyurga angolnak, rekordkísérlete tragédiával végződött. Joggal nevezhetjük őt a gyóni pálya, a nemzetközi autó- és motorsport hősi halottjának.

Az idei koszorúzás április 20-án, szombaton lesz Dabason, a „Gyóni Beton” Fernihough domborműnél. Az esemény 13:00 órakor kezdődik, a megemlékezést 14:45-kor tartják.

További információ a Fóti Motorbarátok Köre honlapján.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak.